بیشترین کاربرد این ماده، به صورت اسید فسفریک 85 درصد است و ما در اینجا، بیشتر درباره اسید فسفریک 85 درصد صحبت خواهیم کرد. البته درصد های دیگر آن برای فروش موجود است
پیشنهاد میکنم همین الان پادکست زیر درباره فسفریک اسید را بشنوید
برای خرید اسید فسفریک میتوانید با شماره ما (02128422797) تماس بگیرید و قیمت روز انواع حلال های شیمیایی رو از ما بخواهید .
02128422797
با توجه به نوسانات بازار قیمت اسید فسفریک به خصوص اسید فسفریک 85 درصد فود گرید (خوراکی) قیمت مشخصی ندارد که ما بتوانیم ثبت کنیم و تا مدت طولانی ای نیز رقابتی باقی بماند و قیمت مناسبی برای مشتری های ما باشید . برای اطلاع از قیمت اسید فسفریک 85 درصد یا دیگر درصد های این ماده لطف کنید با ما تماس بگیرید تا بهترین قیمت روز بازار را به شما اطلاع دهیم .
این اسید به صورت مایع غلیظ است که هیچ رنگ و بویی ندارد. اسید فسفریک در آب و اتانول حل میشود.
مقدار اسیدیته یا PH این حلال به غلظت آن بستگی دارد و با افزایش غلظت آن، کاهش مییابد و اسید قویتری میشود. برای مثال، اسیدیته محلول این اسید با غلظت 0.1 مولار برابر 5.1 خواهد بود که بیشتر با نام اورتوفسفریک شناخته میشود.
اسید فسفریک خالص در دمای اتاق به صورت جامد است و طعم تندی دارد. این ماده سفید رنگ به صورت خالص آن نیز سمی نیست و یک اسید ضعیف به شمار میرود. با این وجود، وقتی به خلوص 85 درصد میرسد، خاصیت خورندگی خواهد داشت.
اسید فسفریک خالص در دمای 42 درجه سلسیوس ذوب میشود و در دمای بالایی 400 درجه سلسیوس نیز، تبخیر میشود.
اسید اسید، یک اسید سه پروتونه میباشد و این بدین معنی است که در ساختار خود، سه هیدروژن متصل به اکسیژن دارد. به همین دلیل، در آب سه مرتبه یون هیدروژن آزاد میکند. هر مرحله از این روند، مقدار ثابت تعادل کمتری نسبت به قبل خواهد داشت و با توجه به اینکه این مقدار بسیار کم است، تاثیر چندانی روی مقدار اسیدیته این اسید نخواهد داشت.
این اسید، از اسیدهایی مانند اسید سولفوریک و هیدروکلریک اسید ضعیفتر است اما از استیک اسید، قویتر است.
فسفر به دو دسته آلی و معدنی تقسیم میشود.
گیاهان یکی از منابع اصلی فسفر آلی است. در گیاهان، فسفر به صورت فیتات ذخیره میشود. برای هضم فیتات در بدن انسان، نیاز به آنزیم فیتات است. این آنزیم در بدن انسان تولید نمیشود. به همین دلیل، بیشتر فسفر موجود در گیاهان، توسط بدن جذب نمیشود.
آزمایشها نشان میدهد که فقط نیمی از فسفر موجود در گیاهان، توسط بدن جذب میشوند. این در حالی است که فسفر موجود در محصولات دامی، بیشتر توسط انسان جذب میشود.
بر خلاف فسفر موجود در گیاهان، مقدار جذب فسفر موجود در محصولات دامی، بیش از 80 درصد است.
فسفر معدنی شامل نمکها میشود و بیش از 350 نمک فسفردار به ثبت رسیده است. این مواد بیشتر در مواد غذایی کاربرد دارد و سلامت آنها نیز مورد تایید است.
برخی از شرکتهای تولید کننده مواد غذایی، ملزم به ثبت فسفر موجود در مواد غذایی نیستند. در حالی که ثبت فسفات در مواد غذایی به طور خاص توصیه شده است.
فسفر معدنی عمدتا در موارد تخمیر، رنگ، حفظ رطوبت، حفظ بافت و طعم استفاده میشود.
فسفر معدنی برخلاف فسفر آلی، بیشتر است و در بدن انسان، با حدود 100 درصد، جذب میشود.
اسید فسفریک در دو گرید صنعتی و خوراکی یافت میشود. تفاوت این دو گرید در کاربردهای آنان است. این دسته بندی، بر اساس کاربردهای اسید فسفریک است.
برای تولید این اسید، دو روش صنعتی وجود دارد. فرایند مرطوب و گرمایی این دو روش هستند.
از فرایند مرطوب در تولید کودها استفاده میشود و از فرایند گرمایی، به دلیل تولید اسید فسفریک با خلوص بالاتر، در صنایع دارویی و موادغذایی استفاده میشود.
سنگهای فسفاته عموما در دو پایه هستند. پایه هیدروکسی و فلوریدی. مهمترین سنگ فسفاته، آپاتیت میباشد که از آن، در تولید اسید فسفریک خوراکی و صنعتی استفاده میشود.
سنگهای فسفاته ناخالصیهای زیادی دارند که در فرایند تولید اسید فسفریک، مشکلساز خواهند بود و خلوص اسید تولیدی را کاهش میدهند. ناخالصیهای موجود شامل فلورید، کلرید، اکسیدهای آهن و آلومینیوم و بسیاری مواد دیگر است.
در این روش، آپاتیت را خشک و سپس خرد میکنند و به طور مداوم، با اسید سولفوریک مخلوط میکنند. محصولات این واکنش شامل اسید فسفریک و کلسیم سولفات است. این واکنش، یک واکنش جابهجایی دوگانه است.
کلسیم سولفات تولیدی را گچ نیز مینامند. این محصول را با کمک فیلتراسیون از اسید فسفریک جدا میکنند. گچ را به صورت دی هیدارته یا نیم هیدارته از ظرف واکنش جدا میکنند.
با جدا سازی گچ نیم هیدراته، اسید فسفریک تولیدی غلظت بیشتری خواهد داشت و ناخالصی آن نیز، کمتر خواهد بود. این روش بیشتر در کشور ژاپن صورت میگیرد.
در روش مرطوب، اسید فسفریک تولیدی، تقریبا غلظتی برابر 28 درصد خواهد داشت و برای اینکه غلظت آن را افزایش دهند، از چند مرحله تبخیر کننده خلا استفاده میکنند تا به غلظت 50 درصد برسد.
اسید فسفریک تولیدی در این روش، خوراک تولید کود خواهد بود.
در انتهای این واکنش، معمولا این حلال با غلظت 40 تا 54 درصد تولید میشود. اما با توجه به برخی نکات ایمنی برای حمل و نقل، غلظت آن را به 52 الی 72 درصد افزایش میدهند.
از این فرایند گرمایی، بیشتر برای تولید اسید فسفریک خوراکی استفاده میشود. دلیل آن هم این است که در این فرایند، اسید فسفریک تولیدی، از خلوص و کیفیت بالاتری برخوردار است.
در این واکنش، از مواد اولیه فسفر، هوا و آب استفاده میشود. این سه ماده، طی مراحل احتراق، آبدار کردن و غبارگیری به اسید فسفریک تبدیل میشوند.
اولین مرحله، احتراق است. در این مرحله، فسفر مایع با هوای محیط، در دمای بالای 1700 درجه سلسیوس میسوزد. فراورده این مرحله، فسفر پنتا اکسید خواهد بود که نسبت اکسیژن به فسفر در آن، پنج به دو است.
در دومین مرحله از این فرایند، اکسید تولیدی را به همراه آب، هیدراته میکنند تا اسید فسفریک تولید شود.
در سومین و آخرین مرحله از این فرایند، اسید فسفریک تولیدی را غبارگیری میکنند تا غبارات اسیدی باقی مانده از فرایند اول، حذف شوند.
بیشترین کاربرد این ماده، برای تولید کود است. و البته از مواد اولیه صنایع غذایی نیز حساب میشود
این ماده در تولید شویندهها کاربرد دارد. در برخی مواقع، یونهای فلزی موجود در آب، با صابون واکنش میدهند و رسوبات غیرمحلولی تولید میکنند. برای جلوگیری از این اتفاق، در شویندهها، از اسید فسفریک استفاده میکنند.
این اسید، یکی از اصلیترین مواد اولیه تولید کود است. اسید فسفریک مورد استفاده در تولید کود، از طریق روش مرطوب میشود.
در برخی از نقاط جهان، این ماده را مستقیما به خاک اضافه میکنند تا مقدار بازی خاک را کاهش دهند.
محلولهای فسفاته در تولید پوششهای شیمیایی کاربرد دارد. این پوششها، از خوردگی فولاد و آلومینیوم جلوگیری میکنند. از این پوششها بیشتر در کشتیها و هواپیماها، ماشین آلات جنگی و … استفاده میشود.
این اسید، علاوه بر این کاربرد، برای از بین بردن زنگزدگی سطوح نیز کاربرد دارد. از محلولهای اسید فسفریک برای تمیز کردن ماشین آلات استفاده میکنند.
از فسفریک اسید برای تولید نمکهای فسفاته استفاده میشود. این نمکها، یک کاتالیزور است.
همچنین، از این اسید برای آبکاری، تصفیه آب، سنتز لاستیک، تولید رنگها و رنگدانهها، خذف رسوبات معدنی و… استفاده میشود.
ترکیب روی و اسید فسفریک، روی فسفات تولید میکند که برای پر کردن دندان کاربرد دارد.
در دندان پزشکی، از نمکهای فسفات به وفور استفاده میشود. مثلا برای چسبندگی بهتر ایمپلنتها، از کلسیم فسفات استفاده میشود.
از اسید فسفریک برای اصلاح میزان پروتئین و کنترل میزان اسیدی بودن محصولات استفاده میشود.
همچنین از مشتقات این اسید، در پنیر استفاده میشود. این مواد، ماندگاری و کیفیت پنیر را افزایش میدهد.
یکی از کاربردهای خوراکی این ماده، استفاده در نوشابه هاست. از این ماده بیشتر برای کنترل اسیدیته نوشابه استفاده میشود. همچنین طعم نوشابه را بهبود میدهد.
علاوه بر این، این اسید از رشد میکروارگانیسمها جلوگیری میکند.
فسفر بیش از اندازه از این ماده در مواد خوراکی، باعث از بین رفتن کلسیم در بدن میشود. دلیل آن هم، تولید کلسیم فسفات در بدن است.
همچنین، وجود مقادیر زیاد از این اسید در بدن، جذب مواد معدنی مانند آهن و منیزیم را کاهش میدهد.
به همین دلایل، پزشکان مصرف بسیار زیاد نوشابه را توصیه نمیکنند.
اسید فسفریک به دلیل خواص خورندگی بالا، در لسیت مواد خطرناک برای سلامتی انسان قرار دارد.
برخورد این ماده با بدن انسان، باعث سوزش و سوختگی میشود.
هنگام تماس با چشم، باعث سوزش و تحریک آن میشود.
هنگام استشمام این ماده، عوارضی مانند تحریک بینی، گلو و ششها مشاهده میشود و میتواند موجب خفگی و سرفه شود.
مطالعه بیشتر درباره خطرات این ماده : https://draxe.com/nutrition/phosphoric-acid
چین بزرگترین تولید کننده اسید فسفریک در جهان است که سالانه بیش از 60 هزار تن از این اسید تولید میکند. بعد از چین، آمریکا در رتبه دوم جهان قرار دارد. تولید سالانه این کشور، بیشتر از 25 هزار تن است. در رتبه سوم جهان نیز مراکش قرار دارد با تولید سالانه 25 هزار تن.
تولیدکنندگان بعدی کشورهای تونس و اردن میشود که تولید سالانه آنها، کمتر از 10 هزار تن است.