بیسموتبیسموتبیسموتبیسموت
  • محصولات
    • خرید کود شیمیایی
    • حلال های شیمیایی
    • فروش نانو ذرات
    • خرید مواد شیمیایی صنعتی
    • خرید مواد اولیه صنایع غذایی
    • خرید مواد اولیه صنایع دارویی
    • خرید مواد اولیه آرایشی و بهداشتی
    • خرید مواد اولیه صنایع کاشی و سرامیک
    • خرید مواد اولیه صنایع شوینده
✕
  • صفحه نخست
  • کود های شیمیایی
  • مونو آمونیوم فسفات

مونو آمونیوم فسفات

فهرست مطالب

  • خرید مونو آمونیوم فسفات
  • خواص شیمیایی مونو آمونیوم فسفات
  • تهیه و تولید مونوآمونیوم فسفات
  • خواص فیزیکی مونو آمونیوم فسفات
  • کاربرد های مونو آمونیوم فسفات
  • تفاوت مونو آمونیوم فسفات و دی آمونیوم فسفات

در این متن سعی بر معرفی مونو آمونیوم فسفات که ماده ای بسیار کاربردی در انواع کود های شیمیایی است شده. شما  با مطالعه ادامه این متن اطلاعات مفیدی از کاربرد ها و خواص فیزیکی و شیمیایی این ماده کسب کنید. مونو آمونیوم فسفات (MAP) که به آمونیوم دی هیدروژن فسفات (ADP) نیز معروف است، یک ترکیب شیمیایی با فرمول(NH4)(H2PO4) است که به عنوان ماده اصلی کودهای کشاورزی، برخی از خاموش کننده های آتش و همچنین کاربردهای چشم‌گیری در نورشناسی و الکترونیک دارد.

پیشنهاد میکنیم این پادکست را درباره مونو آمونیوم فسفات حتما گوش کنید

https://bismoot.com/blog/wp-content/uploads/2021/01/مونو-آمونیوم-فسفات-bismoot.mp3

خرید مونو آمونیوم فسفات

شما میتوانید برای خرید این ماده با ما تماس گرفته و استعلام قیمت روز را داشته باشید یا میتوانید از طریق لینک زیر ثبت سفارش کرده و منتظر تماس همکاران ما برای اعلام قیمت و کسب اطلاعات بیشتر باشید.

شماره تماس ما : ۰۲۱۷۱۰۵۷۲۹۷

ثبت سفارش در سایت

خواص شیمیایی مونو آمونیوم فسفات

مونو آمونیوم فسفات محلول در آب و در اتانول تقریبا نامحلول است است وساختار بلوری آن به عنوان نمک بدون آب در سیستم‌های تتراگونال( چهارضلعی) است و شکل ظاهری این ترکیب، بلورهای دستگاه بلوری چهارگوشه سفید است.مونو آمونیوم فسفات جامد در عمل می‌تواند تا دمای 200 یک ترکیب پایدار تلقی شود و هنگامی به گاز آمونیاک و فسفریک اسید مذاب تجزیه میشود که شرایط دمایی 125 درجه سانتی گراد و فشار جزیی آمونیاک 0.05 میلیمتر جیوه باشد.

محلول مونو آمونیوم فسفات یک محلول اسیدی با PH 4.7 در غلظت 0.1% و 4.2 در غلظت 5% است.

MPA

تهیه و تولید مونوآمونیوم فسفات

مونو آمونیوم فسفات به صورت صنعتی با واکنش اگزوترمیک فسفریک اسیدوآمونیاک با نسبت مناسب تهیه می‌شود و در ابتدا به صورت کریستالی است سپس رسوب می‌کند.

NH3+H2PO4→(NH4)(H2PO4)

خواص فیزیکی مونو آمونیوم فسفات

 

CAS number7722-76-1
فرمول شیمیایی(NH4)(H2PO4)
جرم مولی115.025g/mol
ظاهرکریستال سفید
بوبوی خاصی ندارد
چگالی1.8g/cm³
نقطه ذوب190ºC
حلالیت در آب28g/dL(10°C)

36g/dL(20ºC)

44g/dL(30°C)

56g/dL(40°C)

66g/dL(50°C)

حلالیتنامحلول در اتانول و استون
ضریب شکست نور1.525
ساختار کریستالتتراگونال

 

 

کاربرد های مونو آمونیوم فسفات

1)کشاورزی :

بیشترین میزان استفاده از مونو آمونیوم فسفات از نظر وزن، در کشاورزی به عنوان کود است. این ماده عناصر ازت و فسفر را درون خاک به شکل قابل استفاده‌ای توسط گیاهان تامین می‌کند. برچسب NPK این ماده  0-61-12 (0-27-12) به این معنی که حاوی 12% وزن نیتروژن عنصری (اسمی) و 61% فسفر پنتواکسید است یا 27% فسفر عنصری.

همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات در رابطه با دیگر کود های شیمیایی به وبلاگ ما و بخش خرید کود شیمیایی مراجعه کنید.

خرید کود مونو آمونیوم فسفات

 

2)کپسول‌های آتش‌نشانی

مونو آمونیوم فسفات نیز جزئی از پودر ABC در برخی از خاموش کننده‌های آتش‌نشانی شیمیایی خشک است.

کاربرد MPAدر کپسول آتشنشانی

 

3) نورشناسی

این ماده به دلیل خاصیت تجزیه‌پذیری موجود در آن، یک کریستال پرکاربرد در زمینه نوری است. به عنوان یک نتیجه از ساختار کریستالی تتراگونال، این ماده دارای تقارن نوری تک محوره منفی با شاخص‌های شکست انعطاف‌پذیر معمولی 1.522و  در طول موج نوری 1.478 است.

بلور مونو آمونیوم فسفات

4) الکترونیک

بلورهای مونو آمونیوم فسفات خاصیت پیزوالکتریک دارند، خاصیتی که در بعضی مبدل‌های سونار فعال مورد نیاز است(جایگزین مبدل‌هایی هستند که از magnetostriction استفاده می‌کنند). در دهه 1950 کریستال‌های ADP کریستا‌ل‌های نمکی کوارتز و روچل را در مبدل‌ها جایگزین کردند زیرا کارکرد آنها ساده‌تر از کوارتز است و برخلاف نمک روچل، ظریف نیستند.

مونو آمونیوم فسفات

5) اسباب بازی‌ها

مونو آمونیوم فسفات نیز یک ماده‌ی محبوب برای رشد کریستال تفریحی است که به عنوان کیت‌های اسباب بازی با رنگ‌های مختلفی مخلوط می‌شود.

کاربرد در اسباب بازی

تفاوت مونو آمونیوم فسفات و دی آمونیوم فسفات

فسفات‌ها ترکیباتی متشکل از فسفریک اسید می‌باشند. این ترکیبات را می‌توان به دو گروه تقسیم نمود. در گروه اول این نمک‌‎ها معمولا حاوی یون فسفات ، یون هیدروژن فسفات یا یون دی هیدروژن فسفات  با سدیم و کلسیم می‌باشند. گروه دوم از استرها تشکیل شده‌اند و در آنها اتم‌های هیدروژن موجود در ساختار فسفریک اسید با گروه‌های آلی مانند اتیل  یا فنیل جایگزین شده‌اند؛ اما گروه اول نسبت به گروه دوم رایج‌تر می‌باشند. در این بخش به بررسی دو مورد از مهمترین نمک‌های فسفاته MAP و DAP و کاربرد آن‌ها در کشاورزی می‌پردازیم.

هردوی این مواد از نمک‌های فسفاته مهمی به شمار می‌روند که به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی فسفر، به عنوان کود کاربرد بالایی دارند. مونو آمونیوم فسفات (MAP) از واکنش 1 مول آمونیاک با 1 مول فسفریک اسید ساخته می‌شود اما دی آمونیوم فسفات (DAP) از واکنش 2 مول آمونیاک و 1 موا فسفریک اسید حاصل می‌شود و همین باعث می‌شود که میزان نیتروژن در DAP بیشتر از MAP باشد. هنگام استفاده از MAP خاک خاک اسیدی می‌شود اما DAP خاک را بازی و قلیایی می‌کند.

نامMAPDAP
فرمول شیمیایی(NH4)(H2PO4)

(NH4)2HPO4

pH4.77.8-8
مقدار نیتروژن11%18%
مقدار فسفر48%46%

 

اما آیا این اختلاف pH مهم است؟

بله pH یکی از فاکتورهای مهمی است که کشاورزان قبل از اعمال کود باید حتما به آن توجه کنند و یکی از اصلی‎ترین تفاوت میان دو کود ذکر شده است.

آیا کود مونو آمونیوم فسفات با دی آمونیوم فسفات تفاوتی دارد؟

1) از آنجایی که دی آمونیوم فسفات دارای خاصیت قلیایی است افزودن آن به خاک‌هایی که pH بالاتری دارند می‌تواند سبب آزاد شدن مقدار زیادی از آمونیاک شود. این آمونیاک اضافی می‌تواند در گیاه سبب مشکلات جوانه زنی بذر، آسیب دیدگی گیاهچه و خسارات جبران‌ناپذیری به رشد ریشه گیاه شود.

2) علاوه بر این فسفر توسط گیاهان به دو صورت  و  جذب می‌شود. طبق تحقیقات انجام شده، دانشمندان ثابت کرده‌اند که  بسیار سریع‌تر از  توسط گیاه جذب می‌شود. در نتیجه از آن‌جایی که در خاک‌های حاوی مونو آمونیوم فسفات که اسیدیته خاک بیشتر است، مقدار  بسیار بالاتر می‌باشد و جذب فسفر در آنها افزایش می‌یابد.

در دسترس بودن ریزمغذی‌ها

دسترسی گیاه به عناصر ریزمغذی مانند منگنز، آهن و روی معمولاً در محیط‌های اسیدی افزایش می‌یابد. در نتیجه مقدار اسیدیته (pH 4.0) ایجاد شده توسط مونو آمونیوم فسفات دسترسی به ریزمغذی‌ها را برای گیاهان افزایش می‌دهد اما خاک‌های قلیایی (pH 8.0) ایجاد شده توسط دی آمونیوم فسفات در دسترس بودن این ریزمغذی‌ها را کاهش می‌دهد.

برای اثبات این موضوع دانشمندان تحقیقات گسترده‌ای را در هنگام پرورش چغندر قند و سویا با این دو ماده انجام دادند. طبق نتایج به دست آمده مقدار منگنز یعنی همان عنصر ریزمغذی در این گیاه ۵ الی ۶ هفته پس از کاشت با مونو آمونیوم فسفات بیشتر از کاشت همین گیاهان با دی آمونیوم فسفات بود.

طبق تحقیقات صورت گرفته، نیتروژن اضافی می‌تواند در ثابت نمودن نیتروژن توسط باکتری‌ها یک عامل بازدارنده به شمار رود. علاوه بر این ازت اضافی سبب رشد بیشتر علف در بین محصولاتی مانند حبوبات می‌گردد. در نتیجه حتماً در هنگام کاشت حبوبات از کودهای فسفره با مقدار بالایی از عناصر نیتروژن خودداری گردد.

بافت خاک

برای برخی از نهال‌ها احتمال وجود مسمومیت در اثر مقدار اضافی نیتروژن وجود دارد، که معمولاً این احتمال در خاک‌های شنی نیز تشدید می‎گردد. در نتیجه مونو آمونیوم فسفات به دلیل دارا بودن مقدار نیتروژن کمتر می تواند گزینه مناسب تری برای استفاده در این نوع خاک‌ها باشد.

سطح فسفر

اگر بعد از آزمایش های خاک‌شناسی سطح فسفر خاک پایین باشد، استفاده از کودهای فسفره می‌تواند پاسخ سریع‌تری به گیاه بدهد و از تثبیت خاک جلوگیری نماید. در این شرایط استفاده از مونوآمونیوم فسفات بیشتر از سایر کودهای فسفاته توصیه می شود.

توجه نمایید که مسمومیت نیتروژن معمولاً در خاک های با pH بالا و خاک‌های آهکی صورت می گیرد. در این خاک‌ها برای دسترسی سریع عنصر فسفر برای گیاه، از کودهای مونو آمونیوم فسفات استفاده می نمایند.

انحلال پذیری در آب

تحقیقات زیادی نشان می‌دهد که برای رشد بهینه محصولات مقدار انحلال پذیری فسفر در آب باید بیش از ۶۰% برای کودهای حاوی این عنصر باشد. انحلال پذیری این عنصر برای دو کود مونو و دی آمونیوم فسفات به ترتیب ۹۰% و 90.8% گزارش شده است.  از آنجایی که انحلال پذیری فسفر برای این ترکیبات بالای ۶۰% است، از هر دوی این کودها به عنوان کود فسفاته بسته به شرایط می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

حلالیت مواد حاصل از تجزیه شدن

هر دو این کودها در اثر تجزیه شدن می‌توانند محصولات مختلفی را تولید نمایند؛ به عنوان مثال مونو آمونیوم فسفات پس از تجزیه شدن، به دو ماده استروویت (struvite) و دی کلسیم فسفات تجزیه می‌شود و دی آمونیوم فسفات در اثر تجزیه شدن استروویت و آپاتیت کلوئیدی تولید می‌نماید. هر دو محصول واکنش DAP به غیر از خاک‌های اسیدی انحلال‌پذیری مناسبی از خود نشان می‌دهند.

https://bismoot.com/blog/wp-content/uploads/2020/07/مونو-آمونیوم-فسفات-.mp4

منابع

https://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_dihydrogen_phosphate

https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB6131092.htm

https://www.plantproducts.com/us/images/map_haifa_product_sheet.pdf

 

اشتراک
75
حسین ایمنی پور
حسین ایمنی پور
مهندسی شیمی شریف ; علاقه مند به دیجیتال مارکتینگ و سئو

مطالب مرتبط

روغن سیلیکون
7 اسفند 1400

روغن سیلیکون


اطلاعات بیشتر
تری سدیم فسفات
9 آبان 1400

تری سدیم فسفات


اطلاعات بیشتر
22 مهر 1400

نایسین در صنایع مختلف + خرید نایسین با قیمت مناسب


اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آماده یک گفتگوی خوب هستید؟

۰۲۱۷۱۰۵۷۲۹۷

خرید مواد شیمیایی

 

فهرست مطلب

  • خرید مونو آمونیوم فسفات
  • خواص شیمیایی مونو آمونیوم فسفات
  • تهیه و تولید مونوآمونیوم فسفات
  • خواص فیزیکی مونو آمونیوم فسفات
  • کاربرد های مونو آمونیوم فسفات
  • تفاوت مونو آمونیوم فسفات و دی آمونیوم فسفات

ممکنه از این مطالب نیز خوشتون بیاد

  • نمک راشل0
    نمک راشل
    4 اردیبهشت 1401
  • اکسید آلمینیوم0
    اکسید آلومینیوم
    16 اسفند 1400
  • روغن سیلیکون0
    روغن سیلیکون
    7 اسفند 1400
  • تری سدیم فسفات0
    تری سدیم فسفات
    9 آبان 1400
  • 0
    نایسین در صنایع مختلف + خرید نایسین با قیمت مناسب
    22 مهر 1400
  • سدیم آلژینات0
    آلژینات سدیم
    3 شهریور 1400
برای خرید مواد شیمیایی همین الان به شرکت بیسموت (با کلیک بر روی همینجا) مراجعه کنید

تلفن شرکت : ۰۲۱۷۱۰۵۷۲۹۷

ایمیل : himenipour@gmail.com

تلگرام پشتیبانی : @Bismoot_support

درباره ما

همکاری با ما 

فروش مواد شیمیایی مرک

درباره ما

شرکت بیسموت با هدف تامین مواد شیمیایی با کیفیت و سریع، برای انواع مواد شیمیایی صنعتی، بهداشتی، غذایی و انواع حلال های شیمیایی شروع به کار کرده که به فضل الهی در این چند ساله توانسته اعتماد شرکت ها زیادی را جلب کند.

تمام حقوق برای بیسموت محفوظ است.
۰۲۱۷۱۰۵۷۲۹۷